Бреговете на Босфора са едни от най-красивите и предпочитани жилищни

...
 Бреговете на Босфора са едни от най-красивите и предпочитани жилищни
Коментари Харесай

Богати араби изкупуват тузарските вили на угрижените турци

 Бреговете на Босфора са едни от най-красивите и желани жилищни региони в Истанбул, само че поради актуалните стопански проблеми в Турция доста притежатели са принудени да трансфорат своите вили в пари. Около 60 от 600-е вили на брега на Босфора, наречени Yali, се продават сега. Много от заинтригуваните купувачи са богати араби, които разполагат с нужната сума за покупката на парцелите. След промяната в законодателството те също по този начин могат да получат и турски паспорт, когато купуват парцел, написа в разбор за AFP Фуля Йозеркан.
Почти всички евентуални купувачи са богати араби от Катар и други страни от Персийския залив, настояват локалните брокери. Те се възползват от обстоятелството, че турската лира загуби сериозна част от цената си от началото на годината. „ Със срутва на лирата Истанбул се трансформира в парадайс за хората от Залива, които така и така са с висока покупателна дарба ", споделя Хамед Елхамиан от Anka-Invest. Те имат вяра, че в случай че лирата скоро нарастне, техните инвестиции ще усилят цената си. " Нашите клиенти са най-вече от страни от Близкия изток, имаме хора от Азербайджан и Иран, само че най-вече от Катар ", споделя брокерът Угур Айхан. Интересът на турците към недвижимите парцели сега е доста невисок. Според Елхамиан доста притежатели и строители разчитат на чужденци, търсещи недвижими парцели с ценинад 250 000 $, с цел да получат турско поданство.

След особено разпореждане от септември чужденците към този момент могат да получат турски паспорт, в случай че купуват къщи и жилища на стойност над 250 000 $. Преди правната промяна те трябваше да влагат 1 млн. $ за тази цел. За иранците да вземем за пример турският паспорт прави пътуването до други страни доста по-лесно. Въпреки това Айхан отбелязва, че за една Yali на Босфора са нужни доста по-високи суми.
 
„ Невъзможно е да купим първокласен апартамент, да не приказваме за Yali, за 250 000 $ ", споделя брокерът. За да купят някоя от по-големите вили, купувачите би трябвало да имат десетки милиони долари. За доста араби вилите си струват цената, защото „ парцел на Босфора е знак на власт и е с неподправена хубост ", споделя брокерът Пинар Айкчан Туна.

Традиционните дървени вили на Босфора, издигнати от Османския хайлайф и богатите търговци като летни къщи през 19 век, са известни измежду арабите поради редица романи и турски телевизионни сериали. Изключително сполучливата в Арабския свят сапунка " Ask-i-Memnu " (на български: „ Забранената обич “) също способства за славата на къщичките, защото той значително е сниман точно във вила на Босфора.

„ Тези сапунени опери са в действителност най-хубавата ни реклама в чужбина ", споделя Туна. И тя също отбелязва възходящ интерес към живописните парцели на Босфора. Много от историческите вили са оповестени за исторически монументи, тъй че притежателите се нуждаят от утвърждението на управляващите за осъществяване на промени по тях, като постройките би трябвало да се съхраняват в първичното им положение. Но Босфора зад стената на градината е все по този начин хубав... 
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР